Paletler doğru zamanda, doğru yerde, doğru malzemenin doğru miktarda ve doğru maliyetle hazır olması için kullanılan ekipmanlardır
Günümüzde özellikle otomotiv sektöründe, yaygınca kullanılan JIT (Just In Time)yöntemi ile önemi artan malzeme akışı stratejisi, paletlerin kullanımının anlam ve önemini vurgulamaktadır.
Yassı paletler, istif işleri için oldukça uygun elemanlardır. Forkliftler gibi istif makineleri ve raf sistemleri gibi taşıyıcıların kullanılması hâlinde yassı paletler tek tercihtir. İki yönlü veya dört yönlü paletlerin kolay kavranabilmesi ve paletlere ulaşılabilmesi mümkündür.
Ayrıca paletler tek yüzlü veya iki yüzlü olabilir. Tek yüzlü olanlar, tek sıra hâlinde taşınacak ve depolanacak yükler için uygundur. İki yüzlü paletler ise üst üste dizilerek paletli yüklerin taşınması ve yüklerin dizi hâlinde depolanmasına imkân veren paletlerdir.
Değişik fonksiyonlara sahip paletlerin ahşap, karton, pres malzeme, çelik sac veyaalüminyum sacdan yapılması mümkündür. Son zamanlarda kimya ve gıda sektörlerinde,plastik esaslı hijyenik paletlerin kullanımı artmıştır
Palet seçimindeki en önemli etkenler paletlerin kalitesi, malzemesi ve maliyetleridir.Kötü kalitedeki paletler zaman kaybına, malda zarara, üretimi yavaşlatmaya ve hasarlı taşıma yaparak büyük miktarda işletme sermayesinin harcanmasına neden olabilir.
Uzun ömürlü palet seçiminde en önemli nokta, paletin yapıldığı malzemedir. Bunlar;ahşap, preslenmiş tahta lifleri, plastik veya metal plakalardır. Plakalar, özel konstrüksiyona sahip olduklarından malların sürtünerek tutunma etkisini arttırır.